Hyvinvoinnin ja tietoisuuden ohjaaja Terhi Oinaanoja auttaa selvittämään omien tunteiden ja asenteiden merkitystä hevosen kanssa sekä havainnollistaa miten oma energia vaikuttaa hevoseen.
Terhin ohjauksessa tehdään erilaisia läsnäolon ja aistien harjoitteita, joiden avulla päästään havainnoimaan, mitä hevonen kaipaa yhdessäolossa ihmisen kanssa. Oinaanoja puhuu läsnäolosta sekä aisteista, joilla saadaan yhteys hevoseen.
Ihminen yrittää tulkita hevosen viestejä järjellä, omien silmiensä ja ajatustensa kautta. Terhi Oinaanojan mukaan oman kehon aistiminen ja omassa kehossa oleminen tekee havainnoista realistisempia ja totuudellisempia. Siksi on tärkeää, että ihminen tuntee oman kehonsa läsnäolon. Esimerkkinä Terhi sanoo, että ihminen helposti katselee hevosen eleitä, kuten korvien asentoa, ajatellen mitä hevonen seuraavaksi voisi tehdä. Tämä ajatusmalli perustuu muistiin.
– Aistimme jatkuvasti jotain. Teemme jatkuvia havaintoja kaikilla aisteillamme. Kun olemme läsnä, voimme tehdä pieniä havaintoja muun muassa tunto- ja näköaistien avulla erilaisista mikroliikkeistä ja eleistä. Aistimme tekevät ensin havainnon, joka muuttuu aivokemian kautta järjelliseksi toiminnaksi sekä käytännöksi. Havainto kulkee aivoissa muun muassa hippokampuksen kautta, joka on meidän muistipankkimme. Muistissa olevat kokemukset ovat aina jotain mennyttä. Läsnäolo kehossa on tätä hetkeä ja rentous auttaa siihen, että olemme läsnä tässä hetkessä. Pyrimme siihen, etteivät muistin vanhat kokemukset ja muistot maalaa tätä hetkeä menneisyyden perusteella.
Eläimet elävät koko ajan tässä hetkessä.
– Tietysti nekin muistavat kokemukset ja ihmiset, mutta ne elävät enemmän tässä hetkessä kuin me ihmiset. Rentous on avain siihen, että ihminen voi oppia olemaan enemmän läsnä hevosen kanssa. Kun ihminen rentoutuu, niin hevonenkin rentoutuu. Tähän tilaan pääsemme harjoitusten ja ammattitaitoisen ohjauksen avulla.
Maadoitus vaikuttaa kehoon
– Maalaisjärkeä voidaan kutsua jonkun koulukunnan mukaan myös maadoittumiseksi. Sana maadoittuminen saattaa herättää vääriä mielikuvia jostakin huuhaasta, mutta se on selkeyttä, maalaisjärkeä ja jalat maassa olemista, selvittää Oinaanoja ja painottaa että maadoittuminen rauhoittaa mielen.
– Tutkimusten mukaan ihminen ajattelee kymmeniä tuhansia ajatuksia päivässä. Rentous- ja hengitysharjoitteet auttavat olemaan tässä hetkessä. Näiden harjoitteiden avulla annetaan keholle mahdollisuus päästä tähän hetkeen ja siihen läsnäolon tilaan, jossa hevonenkin elää.
– Koska ihmisen ajatukset kulkevat aivojen hippokampuksen eli muistipankin kautta, voivat ne vääristää tätä hetkeä varsinkin muistojen vuoksi. Jotta tämän tilan saa nollattua, aloitamme ottamalla kehoon kontaktia aluksi jalkojen kautta. Kun jalkoihin otetaan kontakti, olemme kaikista kauimpana päästämme ja ajatuksistamme. Voimme kuvitella, että jaloistamme lähtee juuret tukevaan maahan ja löydämme mielenrauhaa ja turvaa, visioi Terhi Oinaanoja.
Hän huomauttaa, että kun ajatus rauhoittuu, samalla keholliset tuntemukset sekä hermosto rauhoittuvat.
– Jalkojen kontaktissa maahan keskitytään siihen, että tunnemme maan ja samalla olemme helpoiten läsnä tässä hetkessä.
Oman kehon läsnäoloa voi harjoitella myös käyttämällä isoja lihaksia.
– Reisilihaksilla muutaman kerran kyykkyyn ylös, auttaa saamaan kontaktin omaan kehoon. Aistimus, että on omassa kehossa on väylä, jonka kautta ajatukset rauhoittuvat.
Terhillä on muitakin kehon rentoutumisharjoituksia, mutta hän sanoo, että tärkeintä on hengitys.
– Hengitysharjoittelulla ihminen pääsee nopeasti hevosen kanssa samaan tilaan, läsnäoloon ja rentouteen.