Samu-ori ja omistajansa Hanne Rönkkö ovat vuosia ilahduttaneet kummihevosprojektissa niin ikäihmisiä kuin kehitysvammaisia. Lisäksi Samu, virallisesti Samurai Set on toiminut raveissa maskottihevosena eli ottanut runsaasti silityksiä vastaan.
– Menin 15-vuotiaana Kaustiselle hevoskouluun, josta valmistuin hevostenhoitajaksi, kertoo Hanne Rönkkö, 45, hevostaustastaan.
– Sain harjoittelupaikan Belgiasta ja sinne sitten jäin töihin. Tämän jälkeen jatkoin vielä opiskeluja ja valmistuin Kaustisten valmentajalinjalta.
Hannen hevosrakkaus alkoi jo nuorena ja töitä alalla on riittänyt reippaasti, muun muassa tallimestarina. Mutta on hänellä myös hoivataustaa.
– Olen toiminut seitsemän vuotta lähihoitajana. Samun avulla yhdistin molemmat ammattini.
Ihastusta ensisilmäyksellä
– 2010 syntynyt Samu oli varsana opetettavana Kaustisen raviopistolla. Olin siellä samaan aikaan tallimestarina ja ihastuin hevoseen jo silloin, kertoo Rönkkö.
– Samu lähti maailmalle luomaan ravihevosen uraa ja sen omisti kimppa, jossa yksi kaverini oli mukana. Mainitsin hänelle olevani kiinnostunut, mikäli kimppa aikoo jossakin vaiheessa luopua Samusta.
Tuo päivä koitti tammikuussa 2015. Hanne pyysi mietintäaikaa yön yli ja lähti sitten muutamien päivien kuluttua hakemaan Samua.
– Samu on entinen kilpahevonen, mutta radalla se oli melkoinen kuumakalle. Isoissa talleissa ja kilpamatkoilla se oli hermostunut eikä viihtynyt siinä roolissaan.
15-vuotias Samu on rodultaan amerikkalais-ranskalainen lämminverinen.
– Kotitallissa Samu oli kuitenkin todella kiltti ja silmin nähden nautti olostaan. Se on selvästikin pienen tallin humma, toteaa Rönkkö.
Kotitallissa asustaa Samun lisäksi suomenhevostamma Ennenkuin, joka on Samun paras kaveri. Rönkön tyttärellä on gotlanninrussponi Sulo.
Maailman kultaisin hevonen
Hanne Rönkkö kävi Keski-Pohjanmaan Koulutusyhtymässä Perhossa antamassa ratsastustunteja kehitysvammaisille koulun opetushevosilla. Ja siitä syttyi ajatus Samun ja häntä tarvitsevien ihmisten yhdistämiseen.
– Liityin mukaan valtakunnalliseen Kummihevoskampanjaan, koska tällainen toiminta näytti todellakin sopivan Samulle.
Kampanjassa mukana olevat hevosenomistajat toimittavat vähintään kerran kuukaudessa kummihevosen tervehdyksen kummiyhteisölleen. Kummihevoset vierailevat esimerkiksi päiväkodeissa ja palvelutaloissa.
– Huomasin, että näillä vierailuilla Samu pääsi olemaan oma ihana itsensä. Se ei koskaan hermostu eikä pelästy, vaan antaa koskea ja pysyy rauhallisena. Joskus hevosiin tottumattomien ihmisten kosketukset voivat olla hieman koviakin.
– Samu on täyttä kultaa, kehuu Hanne poikkeuksellista oriaan.