Tulevaisuuden kannalta vastauksissa korostuu odotetusti tarve pystyä tarjoamaan kirkkaampi näkymä kasvatuksen vetovoimaan ja jatkuvuuteen. Kotimaisen hevoskasvatuksen elinvoimaisuus on Suomen Hippoksen strateginen valinta.
– Me osaltamme haluamme teoilla luoda uskoa tulevaan. Hippoksen hallituksen maaliskuussa linjaama, yhteensä miljoonan euron lisäpanostus seuraavan kolmen vuoden aikana nuorten hevosten palkintoihin ravikilpailuissa on askel tässä, ja näkymää tulee kirkastaa myös pidemmälle, kasvattamisen ja omistamisen johtaja Kimmo Lampinen pohtii.
Suomessa hevoskasvatus on pääasiassa pienimuotoista ja usein hevosia kasvatetaan omaan käyttöön. Suurin osa vastaajista oli kaikissa kasvattajaryhmissä kasvattanut alle 10 varsaa ja useimmiten omistuksessa oli vain 1 tamma. Kaikkien aktiivisten kasvattajaryhmien vastauksissa korostui halu saada varsa omasta tammasta tai oriista ja myös halu kasvattaa omaan käyttöön sopiva hevonen.
Erityisesti jo kasvatustoiminnan lopettaneiden ratsukasvattajien motiivina oli useimmiten ollut halu kasvattaa omaan käyttöön sopiva hevonen (88%).
– FWB-hevosilla on hyvä maine, mikä tukee myös pienkasvatustoimintaa. Pidän hienona asiana, että meillä on rohkeutta kasvattaa hevosia omaan käyttöön, sillä se voi toimia ponnahduslautana myös laajemmalle kasvatustoiminnalle, Lampinen kertoo.
Halu kasvattaa suurkilpailumenestyjä oli korostunein motiivi lämminveristen ravihevosten aktiivikasvattajilla (88 %), juoksijasuuntaisten suomenhevosten kasvattajilla (80 %) sekä aktiivisilla ratsukasvattajilla (75 %).
– Jo toiminnan lopettaneiden kasvattajien vastauksissa suurkilpailumenestyksen motiivi oli kaikissa ryhmissä matalampi kuin aktiivisilla kasvattajilla. Tässä näkynee omat kokemukset tavoitteen vaikeudesta. Mutta vaikka tiedämme, ettei menestyjän kasvattaminen ole aina helppoa, on hienoa huomata, että tavoite suurkilpailumenestyksestä kannattelee laadukasta hevoskasvatusta”, Lampinen pohtii.