Kun hevonen tuodaan Kangasalan Hevospraktiikkaan, ryhtyy satulaseppäJutta Luhtinen töihin.
– Ensimmäisenä luon sellaisen yleissilmäyksen hevoseen ja seuraan sen liikkumista yhdessä eläinlääkärin kanssa. Satulan paneelin osien on istuttava tasaisesti hevosen selkään. Istuvuus on tunnusteltava sormituntumalla, mitään mittauksia ei oikeastaan voi tehdä.
Kangasalle tuodaan ennen kaikkea ylälinjaongelmista kärsiviä kilpa- ja harrastehevosia.
Kangasalan Hevospraktiikkassa on erityisosaamista hevosten pehmytkudosten lisäksi koko ylälinjan alueen hoitoon, mikä käytännössä tarkoittaa kaulaa, selkää ja lantiota.
Edeltäjä Kangasalan Hevosklinikka alkoi myös ensimmäisenä Suomessa tarjota kiropraktiikkaa satulan sovitusta ja hierontaa osana hevosten hoitoa.
– Liikkumisvaikeudet ja -haluttomuus ovat niitä syitä, minkä vuoksi omistajat tuovat meille hevosiaan. Ylälinjaongelmat tulevat usein esiin esimerkiksi siinä, että hevosella on vaikeuksia laukassa tai se ei ole tyytyväinen ratsastajan kanssa liikkuessaan. Hevosilla voi olla synnynnäisiä, tapaturmaisia tai rasituksesta tulleita ongelmia rintarangassa, lantion, kaulan tai niskan alueilla.
– Ylälinjassa kaikki vaikuttaa kaikkeen satulan istuvuuden ja liikkumisen suhteen. Jos hevosella on ongelmia rintarangan käytössä tai vastustelua, kielii se usein sen alueen ongelmasta. Jotkut ongelmat liikkumisessa voivat olla peräisin kaulan ongelmista ja esimerkiksi huono laukan laatu saattaa kieliä lantion alueen ongelmista. Tätä päätelmää ei voi yksittäisen hevosen kohdalla tehdä ilman eläinlääkärin tutkimuksia.
Luhtisen on osattava lukea hevosta yhdessä eläinlääkärien kanssa. Vastaavaa satulasepän ja eläinlääkärin yhteistyötä ei Suomen muilla klinikoilla ole tarjottavanaan. Hevonen ilmaisee herkästi, jos satula ei istu selkään kunnolla.
– Joskus hevonen kertoo epämukavuudesta pienillä eleillä esimerkiksi korvien heilutuksella, katseella tai selkeämmin luimistelulla tai jännittämisellä. Joskus satulassa ei ole mitään vikaa, mutta hevonen kokee silti satuloinnin epämiellyttäväksi. Kyse voi olla tuolloin vatsavaivoista tai pienestä vammasta, jota omistajakaan ei välttämättä ole huomannut.
– Kun hevosen liikkuminen muuttuu, mistä tahansa syystä, ei satula pian enää yleensä hevoselle täysin istu. Muutos saattaa olla huomaamaton ihmisilmälle, mutta hevosen käytökseen ja liikkumiseen epämukavaksi käynyt satula vaikuttaa hyvin nopeasti.
Hoitojen ansiosta hevosen vaiva helpottaa ja sen liikkuminen muuttuu.
– Kun hevonen saapuu sairaslomansa jälkeen kontrollikäynnille, on satulan istuvuus jälleen tarkistettava. Jollei satula istu hyvin hyvin selkään, toipuminen saattaa hidastua, eikä vaiva ota parantuakseen.