Hammashoidon tavoitteena on ehkäistä ongelmia jo ennen niiden syntyä sairauksien hoitamisen sijaan. Lisäksi toimiva hampaisto on elintärkeää hengissä pysymiselle; hevonen tarvitsee hampaitaan korsirehun jauhamiseen. Erityisen tärkeässä roolissa ovat poskihampaat, ilman etuhampaita hevonen tarvittaessa pärjää.
Hevosten hampaiden rakenne poikkeaa esimerkiksi ihmisten ja koirien hampaista. Ihmisillä ja koirilla hampaan peittää yksittäinen kiillekerros, kun taas hevosella kiille muodostaa hampaan purupinnalla useita poimuja. Kiilteen, hammassementin ja -dentiinin muodostama poimuisuus tekee hampaasta tehokkaan korsirehun jauhamisessa.
Jauhamisen seurauksena hampaan purupinta kuluu, jolloin uutta hammasta puhkeaa tilalle. Tätä uutta hammasta ei kuitenkaan varsinaisesti enää muodostu, vaan se on olemassa ikenen alla reservikruununa jo hevosen syntymästä asti. Vanhalla hevosella hampaat voivatkin kirjaimellisesti kulua loppuun, jolloin hevonen ei pysty enää pureskelemaan korsirehua. Tämä on yksi syy tarkastaa hevosten hampaat säännöllisesti koko hevosen elämän ajan.
Hevosilla on yhteensä 36-44 hammasta. Näistä 12 on etuhampaita, 6 yläleuassa ja 6 alaleuassa. Poskihampaita on 24, kuusi molemmilla puolilla sekä yläleuassa että alaleuassa. Hevosilla voi olla myös kulmahampaita, joita on enintään 4. Ne puhkeavat tyypillisimmin oreille ja ruunille 4-5 vuoden iässä, mutta myös tammoilla voi olla kulmahampaat.
Lue lisää Hevosmaailman numerosta 2/2021!