Jyväskylä, Tampere, Oulu, Kouvola, Turku, Pori, Vermo, Rovaniemi… Kun pakkasrajat ylittyvät, raveja ei voida järjestää. Vuoden ensimmäisellä viikolla kaikki ravit peruttiin hyytävän pakkasen vuoksi, ja monta peruutusta on jouduttu tekemään sen jälkeenkin, helmikuun puoliväliin saakka.
– Hevosen hyvinvointi on meille se tärkein ja keskeisin asia, kun ravien järjestämismahdollisuutta pohditaan, toteaa raviurheilujohtaja Arto Hytönen Suomen Hippoksesta.
– Pakkasrajojen lisäksi arvioidaan aina kokonaisuutta, esimerkiksi tuulen kylmentävää vaikutusta, joka saa sään tuntumaan kalseammalta kuin mittari näyttää, kertoo Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Inka Tuominen.
– Kyllähän peruuntumiset tietysti ovat monille alan ihmisille harmillisia, kun on turhaan valmistauduttu kilpailuun, mutta kyllä ammattipiireissä asia ymmärretään, kommentoi valmentaja Hannu-Pekka Korpi.
Rannikolla rajat tiukemmat
Ravikilpailujen pakkasraja on sääntöjen mukaan sisämaassa 20-25 pakkasastetta ja rannikolla 15-20 astetta.
Päätös perumisesta pyritään tietysti tekemään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta kaikilla sekä raviradalla että hevosen taustajoukoilla ja muilla toimijoilla olisi asia hyvissä ajoin tiedossa.
Aina se ei ole kuitenkaan mahdollista, koska ennusteet eivät aina pidä paikkaansa, ja säätila voi muuttua nopeastikin. Toisinaan joudutaan reagoimaan samana päivänä, jolloin ravit on ollut tarkoitus järjestää.
– Päätöstä kilpailujen perumisesta tehtäessä mukana ovat yleensä kilpailueläinlääkäri, valmentajien edustaja, järjestäjän edustaja eli yleensä raviradan toimitusjohtaja tai toiminnanjohtaja, ja minä Hippoksen raviurheilujohtajan roolissa, toteaa Arto Hytönen.
– Useampia tahoja aina kuunnellaan ja yritetään yhdessä hakea kaikkien kannalta hyvä päätös, jossa hevosten hyvinvointiasiat on otettu huomioon, Hytönen toteaa.
– Nyt helmikuussa viimeksi peruttiin Rovaniemen ravit, ne olivat kymmenennet tänä vuonna. Mutta hevosen hyvinvointi on meillä tärkein ja keskeisin asia, kun perumispäätöksiä mietitään.