Ratsastuskeskus Ilossa jokainen ratsastustunti sisältää myös henkistä valmennusta. Toiminnassa kunnioitetaan ja arvostetaan sekä hevosia että ihmisiä.
– Kun lähdin äitini Pirjo Koistisen jälkeen yrittäjäksi, elettiin vuonna 2016 vielä aikaa, jolloin ratsastuskoulut olivat pääasiassa perinteisiä ratsastuskouluja, eikä niissä ollut erilaisia suuntautumisia, joita sitten lähdin tekemään, Henna Stockås , 36, muistelee.
– Halusin paikan, jonne jokainen tuntee olonsa tervetulleeksi ja jossa jokaisella on hyvä olla. Halusin positiivisen ja iloisen talliyhteisön sekä ratsastuskeskuksen, jossa hevosia kuunnellaan ja jossa jokainen kokee itsensä arvokkaaksi, hän tiivistää silloisia toiveitaan, joita Ilossa ryhdyttiin toteuttamaan.
Yhteisöllistä toimintaa
Sosiaalipedagoginen hevostoiminta astui jo alusta mukaan kuvioihin, vaikkei se ollut Hennalle vierasta aikaisemminkaan.
– Isäni Kari Koistinen on ollut luomassa sosiaalipedagogista hevostoimintaa Suomeen. Hän toimi vuosina 2001-2007 Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman hankkeen projektipäällikönä. Alan koulutus käynnistettiin yhdessä Itä- Suomen yliopiston, Suomen Ratsastajainliiton, Hippoksen ja Hevosopiston kanssa yhteistyönä.
– Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on yhteisöllistä toimintaa, jossa koko talliyhteisö nähdään välineenä tukea erityisesti lasten ja nuorten sosiaalista kasvua ja myös kuntouttaa jo syntyneitä vaurioita. Toiminta nähdään myös entistä enemmän keinona tukea kaiken ikäisten ihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä. Toimintaa on laajasti koko Suomessa.
Ilo on kehittänyt konseptia ja tarkoituksena on soveltaa sitä yhdessä kumppaneiden kanssa laajemmin elämänkaarisissa palveluissa.