Sibbo ja Matti Englund esteillä. Kuva: Henna Rajala

Pienhevoskasvattaja Liisi Uskin tilalla Vihdin Ojakkalassa on vuosikymmenien varrella syntynyt kymmeniä suomenpienhevosia. Palkintojen määrä on huikea: on valtakunnallisia ja alueellisia sijoituksia, luokkavoittoja, näyttelyn parhaita varsoja, parhaita rakenteita, ikäluokkansa parhaita. Kantakirjauksia on paljon.

Uski on lakannut laskemasta palkintojen määrää. Ei hän ole enää niitä kaikkia edes tuonut kotiin, vaan on antanut ratsastajalle tai hevosen esittelijälle.

Palkinnot ovat mukavia, mutta tärkeämpäätyössä Uskille on rakkaus suomenhevosiin ja erityisesti pienhevosiin.

– Tämä on työtä, josta todella pidän. Varsan syntyminen on sykähdyttävä hetki, ja on tietysti aina kiva nähdä, kun oma kasvatti menestyy, Liisi Uski sanoo.

Niinpä hän ei malta lopettaa vielä eläkkeelläkään.

Ravit vaihtuivat ratsuihin

Maatilan tytär Liisi Uski oli alkujaan ravi-ihminen, se on kulkenut suvussa. Nuorena Uski ajoi toistasataa ravilähtöä. Mutta yksi hevonen, Jeppo, muutti kaiken. Uski sai isältään omalla tilalla vuonna 1986 syntyneen Jeppon, kun se oli puolivuotias.

– Yritin tehdä Jepposta ravuria, mutta se ei siihen suostunut, vaan lähti laukalle aina, kun vauhti hiukan kiihtyi.

Pienikokoiseksi jääneen Jeppon myötä Uskista tuli yksi Suomen menestyneimpiä pienhevoskasvattajia. Jeppo kantakirjattiin P-suunnalle 4-vuotiaana hyvin rakennepistein, ja se sai ensimmäisen palkinnon. Jeppon poika Sibbo puolestaan oli Uskin menestynein hevonen.

Upeita saavutuksia riittää myös monilla muilla Jeppon ja Sibbon jälkeläisillä, joita on paljon: Jeppolla yli 50 ja Sibbolla yli 30. Sekä Jeppo että Sibbo on korotettu valioiksi jälkeläisten perusteella.

Uski kävi Ypäjällä hevostalouskouluun, joka siihen aikaan oli yksivuotinen. Sieltä hän siirtyi työelämään eri talleille ja sitten Pudasjärven maatalousoppilaitokselle opettajaksi.

Jeppo oli tietysti aina Uskin mukana, minne tahansa hän lähtikin.

Jeppo ei itse asiassa ollut alusta saakka nimeltään Jeppo, vaan se oli Roope.

– Nimi vaihdettiin Pudasjärvellä ollessani, koska luulin, ettei se voi mennä volttaukseen olematta kilpailurekisterissä, ja siinä taas ei saanut olla samannimisiä. Roopejahan on paljon.

– Kun olimme Seinäjoelle menossa, ja bongasin Jeppo-nimen paikkakuntakyltistä, Jepuan ruotsinkielisestä nimestä.

Ruotsinkielisistä paikannimistä löytyi myöhemmin nimi myös monelle Jeppon jälkeläiselle: Sibbo, Toppå, Lappo, Esbo.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 2/2024!