Satulaseppä Petro Sirola on tehnyt 35 vuotta työtä satuloiden kanssa. Kuva: Jani Koponen

Kun hevosenomistajia on tullut lisää, on myös satulaongelmien määrä kasvanut. Läheskään kaikilla ratsastajilla ei ole tietoa, miten hevonen kuuluisi satuloida.

Kun jalostuksen myötä hevoset ovat myös lyhentyneet ja niistä on tullut sporttisempia, tuppaavat vanhat satulamerkit olemaan liian pitkiä nykyajan hevosille. Satulaseppä Petro Sirola tietää, että satulavalmistajilla on haasteita vastata näihin muutoksiin.

Hän on myös huomannut, että suuri osa ratsastajista laittaa satulan liian eteen, joka aiheuttaa paljon ongelmia ja lopuksi kipeyttää hevosen.

– Satula on iso osa ratsun hyvinvointia ja sille on vain yksi paikka hevosen selässä, Sirola kiteyttää.

Hän painottaa, että satulan oikea paikka on lavan lihaksen kärjen takana.

– Toimivakaan satula ei toimi väärin laitettuna. Satulavyöllä voidaan auttaa satulan pysymistä oikealla paikallaan ja vyön paikka on etujalan kohdalta kämmen mitan verran taaempana. Ei kainalossa.

– Mahavyön ja etujalan väliin pitäisi mahtua kämmen, eli noin 12-14 senttimetriä, Sirola neuvoo ja havainnollistaa satulavyön paikan tärkeyden.

– Jos mahavyö on kainaloissa, niin satulakin valuu eteenpäin ja silloin ratsastaja istuu hevosen lapojen päällä. Lapa on liikkuva osa ja sen lihaksen kärki on helppo tunnistaa niin, että nostaa hevosen etujalan ylös eteen ja katsoo mihin lavan lihaksen kärki silloin tulee.

Pysyviä vaurioita

Petro Sirola varoittaa, että liian kapea tai eteen laitettu satula aiheuttaa hevoselle lapojen alapuolelle ylimääräiset patit, joita sanotaan lapaläskeiksi.

– Myös rusto lavan päällä saattaa vioittua pysyvästi, jos satulan etukaari painaa sitä pitkään. Myös sään takana olevat lapakuopat kertovat usein väärin istuvasta satulasta tai väärään paikkaan satuloinnista.

– Satuloidessa liian leveä satula liian eteen, voi painopiste olla oikea, mutta silti etukaari jää lavan päälle satulan menemättä takakenoon. Tällöin etujalkojen liike rajoittuu, kun etukaari painaa kuitenkin lavoille.

– Jos hevonen on malliltaan sellainen, että satulavyö valuu kainaloon, seuraa satula luonnollisesti perässä liukumalla eteen. Samalla vyö myös löystyy.

– Tähän ongelmaan löytyy kaarevamallinen S-satulavyö, joka pysyy paikallaan, pitäen myös satulan omalla paikallaan. Asiaan vaikuttaa myös kulkeeko hevonen alamäkeen, joka on usein syy eteen liukumiseen.

Lue lisää Hevosmaailman vuoden viimeisestä numerosta 5-6/2024!