Hevosenpidossa on mahdotonta välttää hevoselle ikäviä tai kivuliaita kokemuksia, joita ovat muun muassa tunnistesirun asennus, rokotukset ja mato- sekä muut lääkekuurit. Piikkikammon aiheuttaminen hevoselle ei aina vaadi paljon, yksilöstä riippuen. Päivittäisellä positiivista vahvistetta käytettävällä koulutusmenetelmällä voidaan tehdä moni hoitotoimenpide sekä ihmiselle että hevoselle helpommaksi.
Positiiviseen vahvistamiseen perustuvalla koulutuksella helpotetaan hevosen sopeutumista ihmisen maailmaan ja luodaan sille hyviä kokemuksia. Koulutuksella lisätään myös luottamusta ihmistä kohtaan. Kun hevoselle on esitelty kouluttamalla myös niitä väistämättä eteen tulevia ikäviä asioita, on asia sille todellisessa tilanteessa mukavalla tavalla tuttu. Toimenpide on tällöin kaikille helpompi. Itse kouluttaminen perustuu eettisiin arvoihin, joten se ei saa aiheuttaa hevoselle kipua, pelkoa, pakottamista eikä mitään hevosen hyvinvointia heikentävää asiaa tai varustetta.
Tässä artikkelissa annetaan ohjeita, joilla päästään alkuun positiivisella vahvisteella kouluttamisessa. Ohjeet kannattaa ottaa talteen ja kouluttaa hevoselle ajoissa ne asiat, jotka sille joka tapauksessa tullaan tekemään. Ikävistä toimenpiteistä voi helposti tulla isojakin ongelmia sekä pelkotiloja, ellei niitä ole esitelty hevoselle ennalta hyvin. Menetelmällä voi jatkaa toimenpiteen jälkeen, jotta ikävä kokemus unohtuu ja luottamus ihmiseen säilyy.
Tieteellisesti tutkittua
Positiivisella vahvisteella kouluttaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että eläin palkitaan toivotusta käytöksestä juuri sille yksilölle mieluisalla asialla. Kouluttaminen perustuu viimeisimpään tutkittuun tietoon eläimistä ja niiden kyvyistä. Käytössä on sekä ehdollinen että ehdoton vahviste. Ehdollinen vahviste on opittu äänimerkki, kuten naksuttimen ääni, joka annetaan heti, kun hevonen tekee halutun toiminnon. Äänen kuulumisesta seuraa ehdoton vahviste, jolloin hevonen oppii tekemään asian, josta ääni tulee.
Ehdoton vahviste on varsinainen vahviste eli jotakin sellaista, joka on hevoselle mieluinen ja tavoittelemisen arvoinen. Yleensä varsalle riittää rapsutus karvanvaihdon aikaan, mutta jo vähän vanhemmalle hevoselle voidaan käyttää vahvisteena hevoselle mieleistä ruokaa, sillä lajityypillisesti hevonen haluaa sekä tavoittelee suurimman osan ajastaan ruokaa.
Positiivisella vahvisteella koulutetusta hevosesta tulee tutkitusti helpompi käsitellä ja turvallisempi harrastekaveri ihmiselle. Jo varsalle voi ja kannattaakin opettaa arjen käytöstapoja menetelmällä, jolla se haluaa oppia, oppii nopeasti ja muistaa jatkossakin opitun asian.
Koulutusmenetelmä lisää hevosen hyvinvointia ja parantaa hevosen elämänlaatua, koska se tuottaa hevoselle mielihyvää. Tämä perustuu aivoissa tapahtuvaan prosessiin. Hevosen, kuten muidenkin eläinten aivoissa on sisäänrakennettu seeking-systeemi eli vapaasti suomennettuna etsimisjärjestelmä. Järjestelmä aktivoituu hevosen etsiessä jotain sille tavoittelemisen arvoista asiaa, joista yleisesti vahvin on ruoka. Prosessin aikana aivot alkavat tuottaa dopamiinia, jota sanotaan mielihyvähormoniksi.
Seeking-systeemiä käytetään tavallaan hyväksi positiivisen vahvistamisen koulutuksessa. Ihmisen tehtävä on hyödyntää seeking-järjestelmää niin, että kun hevonen tekee päätöksen ja tarjoaa käytöksen, jota ihminen siltä haluaa, se saa seurauksena tavoittelemansa asian ihmiseltä. Hevonen jatkaa etsimistä eli pyrkii tarjoamaan samaa käytöstä uudelleen ja saa taas palkkion, jolloin hevonen oppii. Tämä koulutusmenetelmä on ainoa koulutustapa, joka aktivoi järjestelmän. Kun hevonen yhdistää dopamiiniryöpyn aiheuttaman hyvänolontunteen ihmiseen, myös suhde ihmiseen vahvistuu.
Lue lisää Hevosmaailman numerosta 2/2025!
Positiivisella koulutuksella lisätään hevosen hyvinvointia ja kiintymystä ihmiseen.