Emma Väre on monen mielestä hyvä mannekiini raviurheilulle. Positiivinen nuori naisvalmentaja tekee työtään sydämellään.
Lokakuisen Kymenlaaksoajon ykköstilan myötä Emma Väreestä, 30, tuli suurimman rahapalkinnon Suomessa lämminverisellä hevosella voittanut naisohjastaja. Sanomatta on selvää, että hän oli myös ensimmäinen nainen vuodesta 1979 saakka ajetun Kymenlaaksoajon (ikäluokkakilpailu 3-vuotiaille lämminveriselle) voittajan rattailla.
Nelivuotiaaksi kääntynyt tamma Aurora Comery (i. Quite Easy, e. Anoa, ei. Coktail Jet) on Emman tallin suurin tähti. Marraskuussa kaksikko vei nimiinsä Kasvattajakruunun finaalin. Tamma on juossut kahdeksan starttia ja voittanut niistä kuusi, keräten reilun 83 000 euron voittosumman. Edellisvuonna Emma voitti viisivuotiaiden tammojen kasvattajakruunun Adanna- tamman (i. The Bosses Lindy,e. Admirable Kemp, ei. Holiday Credit) kanssa.
Aurora Comery on Isto Mäki-Tulokkaan kasvatti.
– Se oli yksivuotiaana täällä meillä laitumella. Opetin sen ajolle ja sitten se lähti Istolle kotiin Tammelaan. Se liikkui tosi hienosti jo varsana. Koko sen ajan, kun se oli täällä sitä yritettiin kaupata ja vielä myöhemminkin. Kolmivuotiskeväänä Isto sitten kokosi siihen kimpan. Moni oli lähdössä mukaan, mutta H-hetkellä he eivät sitten lähteneetkään, Leena Salmista lukuunottamatta. Nyt varmasti harmittaa, hymyilee Emma.
Tänä vuonna Aurora aloittaa kilpailemisen aikaisintaan huhtikuussa.
– Sille ei ole enää mitään helppoja lähtöjä ja tähtäin on syksyssä. Jos kaikki menee hyvin, sille tulee vähän reilu 10 starttia koko vuoteen.
– Viimevuotinen menestys tuntuu tosi hyvältä. Erityisesti minua lämmittää se, että moni menestyjistä on hevosia, jotka olen itse rakentanut varsasta asti. Osa on syntynyt täällä ja osa tullut vuoden ikäisenä. Se antaa itselle tunteen, että on tehnyt matkan varrella jotakin oikein ja jatkon kannalta luottamusta siihen, että tämä on oikea tapa tehdä. Kun tuntee hevosten historian, tuntuu onnistuminen vielä hienommalta.
Pakolla ei tehdä mitään
Emman valmennusfilosofian tärkein asia nuorilla hevosilla on säännöllisyys.
– Mitä vanhempi hevonen on, sitä enemmän pitää miettiä, mitä se haluaa tänään tehdä. Säännöllisesti kilpailevalle vanhemmalle hevoselle treeni on mielen virkistystä ja samalla pidetään kroppa vetreänä. Nuoremmilla toistetaan sitä samaa juttua, lisätään kilometrejä ja hommaa asteittain.
– Tärkeintä on lukea hevosta, mitä se milloinkin vaatii. Pakolla ei tehdä mitään. Jos kasvavat varsat ovat väsyneitä, ja nukkuvat enemmän, annetaan niille vähän enemmän vapaata, ja kun ne menevät tarhassa häntä tötteröllä, voidaan lisätä kilometrejä.
Emma tähtää työssään siihen että hevosilla on hyvä olla, samoin ihmisillä siinä ympärillä.
– Joka vuosi koetetaan tehdä jotain paremmin kuin edellisenä. Haaveilen suurten lähtöjen voitoista, Derbyyn osallistuminen kotiradalla ois unelmien täyttymys.
Emma on enemmän valmentaja kuin ohjastaja.