Enemmän kuin hevonen -podcastit kertovat hevosen ja ihmisen yhteisestä elämästä. Kuva: Mirella Ruotsalainen

Podcastit vievät tiedon ja tunteiden äärelle

Hevonen on ihmiselle ystävä, terapeutti, personal trainer, kilpakumppani ja lemmikki, mutta mitä ihminen on hevoselle? Mistä hevosen ja ihmisen yli 6 000 vuotta kestäneessä liitossa on kyse?

Näistä kertoo Ylen toimittaja ja tietokirjailija Kaisa Pulakka, joka tutkii hevosen ja ihmisen suhdetta uudessa neliosaisessa Enemmän kuin hevonen -nimisessä podcast-sarjassa.

– Halusin perehtyä syvällisemmin rakkaimman intohimoni, eli hevosten maailmaan ja sielunelämään. Hevosten hyvinvoinnista puhutaan tänä päivänä paljon. Kaipasin ja halusin tarjota tutkittua tietoa hevosista kaiken kohupuheen keskelle.

Podcastissa tavataan monia hevosia ja hevosihmisiä. Pulakan haastateltavina ovat muun muassa eläintutkija Helena Telkänranta, kilparatsastaja Ville Vaurio, hevoskouluttaja Minna Tallberg, istuntaopettaja ja tunnekouluttaja Katariina Alongi sekä historialliseen ratsastukseen erikoistunut Jaakko Nuotio.

Sarjassa tutustutaan myös hevosiin. Mukana ovat muun muassa eestinhevonen Velho, lusitanoruuna Balzac ja 30-vuotias mummoponi Fuksia.

Villihevosen sielu

Ensimmäisessä jaksossa selviää, että nykyhevosella on edelleen villihevosen sielu.

– Hevonen ei ole juurikaan kehittynyt ihmisen ja hevosen yhteisen historian aikana. Hevosilla on edelleen samat vaistot ja tarpeet kuin esivanhemmillaan 6 000 vuotta sitten, Kaisa Pulakka sanoo.

Eläintutkija Helena Telkänranta kertoo, millaista elämää villihevoset viettivät ja miten villihevospiirteet näkyvät nykyhevosissa.

Jaksossa haastatellaan myös hevosalan yrittäjää Aino Aminoffia ja tavataan hevosia, jotka päättävät omista asioistaan Ruoveden ratsutallin aktiivipihatossa.

Hyvinvoiva hevonen

Mistä tuntee hyvinvoivan hevosen? Tähän perehdytään toisessa jaksossa. Kaisa Pulakka muistuttaa, että ihmisen ja hevosen liitto ei ollut hevosen oma valinta, vaan ihminen on vanginnut hevosen kumppanikseen.

– Meillä on siis iso vastuu siitä, millaisen elämän hevosille tarjoamme. Eläimet voivat hyvin, kun ne saavat toteuttaa lajinmukaisia käyttäytymistarpeitaan.

Eläinkouluttaja Tuire Kaimio ja hevoskouluttaja Minna Tallberg kertovat, mitä hevonen tarvitsee elääkseen hyvää elämää ja mitä jokainen hevosihminen voi tehdä parantaakseen hevosystäviensä arkea.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 4/2024!

Sarjan jaksot: https://areena.yle.fi › podcastit