Kiinnostusta ratsastukseen on, mutta suurin ongelma on nyt kotitalouksien heikentynyt ostovoima.
– Ostohalua on, mutta ei kykyä, toteaa tallitoiminnan kehittäjä Minna Peltonen Suomen Ratsastajainliitosta.
Jos perheessä tiukkaa, eikä raha tahdo riittää välttämättömiin elämisen kustannuksiin, on selvä asia, että harrastuksista säästetään.
Vähentyneiden asiakasmäärien lisäksi talliyrittäjien taloutta kurittaa se, että kaikki kustannukset ovat nousseet reippaasti muutaman vuoden aikana.
– Kun koko yhteiskunnassa monet kustannukset ovat nousseet, se vaikuttaa luonnollisesti myös hevosalalla. Suurta nousua on monissa välttämättömissä kuluissa, kuten rehuissa ja kuivikkeissa.
– Jos tälle asialle jotain voisi tehdä, niin toki tehtäisiin, mutta yleiseen taloustilanteeseen emme voi vaikuttaa.
– Väkisin tulee myös mieleen, että Suomessa pienen yrittäjän asema ei ole helppo. Velvoitteita on paljon ja kulut suuret, mutta riittävää tulosta on vaikea saada aikaan. Hevosalan yritykset ovat pitkälti PK-yrityksiä, ja usein yksinyrittäjien vetämiä.
Opetushevosen hinta korkealla
Talliyrittäjiä rasittaa myös opetuskäyttöön soveltuvien hevosten korkea hinta.
– Kun korona-aikana ei juuri muuta voinut harrastaa kuin ratsastusta ja golfia, paljon uusia ihmisiä tuli talleille. Markkinat sitten tekivät markkinoiden tehtävän, eli hevosten hinnat nousivat silloin reippaasti. Nyt on sitten käynyt niin, että hinnat myös ovat jääneet ylös.
Hevosia on kyllä myynnissä tälläkin hetkellä, mutta hinta karkottaa ostajia.
– Joitakin vuosia sitten kohtuuhyvän opetushevosen sai 5 000 eurolla, mutta nyt lähdetään keskustelemaan 10 000-12 000 eurosta.
Monilla talleilla on lisäksi se tilanne, että useampi hevonen on yhtä aikaa ikääntymässä ja jäämässä pois aktiivikäytöstä.
– Siinä kyllä moni miettii, onko parempi laittaa vain lappu luukulle ja lopettaa koko yritys.
Monia talleja onkin viime vuosina lopettanut, mutta niiden määrästä ei ole tilastoa. Juuri taloudelliset syyt kuitenkin ovat olleet usein lopettamisen taustalla.
– Toki toivoisi, että ihmiset pystyisivät tekemään koko työuransa hevosalalla ja sitten eläköityisivät suunnitellusti, ja myisivät tallin uudelle yrittäjälle. Talleja on tälläkin hetkellä myynnissä – monet sellaisia, joissa olisi kaikki heti valmiina uudelle yrittäjälle – mutta uskallusta isoihin investointeihin ei nyt ole, joten uusia yrittäjiä on vaikea saada.
Hevosalan ammattilaisia Suomessa on Peltosen mukaan riittävästi.
– Oppilaitokset kouluttavat koko ajan, ja meillä on ammattitaito korkealla tasolla.
Lue lisää uusimmasta Hevosmaailman numerosta 1/2025!
Ratsastus harrastuksena kiinnostaa edelleen, mutta harrastajamäärä on vähentynyt tiukan taloustilanteen vuoksi.