Velikullat leikkimässä heinäpaalissa. Kuva: Mari Åman

Hevosalan yrittäjän Risto Lampisen, 55, kotitila Koivikon hevostila sijaitsee Keuruun Haapamäellä, Keski-Suomessa. Tilaan kuuluu 56 hehtaaria peltoa, joista puolet ovat hevosten laitumina ja lopuista kääritään talven kuivaheinät. Vapaalla heinällä olevat hevoset rouskivat talven aikana laatuheinää noin yhden paalin päivävauhtia.

Tilan päätuotantosuuntana ovat siitostammojen ja varsojen hoitopalvelut. Tilat monipuolisine ajopaikkoineen taipuvat kuitenkin monenlaiseen toimintaan. Tilalla asuu tällä hetkellä muun muassa siitosori Kartier (Viesker – Vihjeen Viima – Taikuri), joka palvelee tammoja luomuna.

Tammoille on 15 karsinaa ja varsoja mahtuu väljään pihattoon 15 kappaletta. Ori- ja tammavarsat asuvat omissa pihatto-osioissaan, jotka on erotettu toisistaan heinäruokintapöydällä. Varsat syövät litistettyä kauraa ja valkuaistiivistettä kolme kertaa päivässä. Ruokailun ajan varsat ovat kytkettyinä, jotta jokainen saa syödä rauhassa oman annoksensa.

Hevosia Koivikon hevostilalla on asustanut kahdesta viiteen kappaletta vuodesta 1989 alkaen. Hevostoiminta laajeni vuonna 2021, josta lähtien hevosten määrä on kasvanut nykyiseen mittaansa puitteiden päivittyessä. Tila toimi lypsykarjatilana vuoteen 2015 saakka. Sen jälkeen Koivikossa kasvatettiin vielä hiehoja ennen tilan siirtymistä päätoimiseksi hevostilaksi.

Lady Face paras omista

Risto Lampisen omista hevosista paras on tähän mennessä ollut loistava kilpatamma Lady Face, jonka meriittilistalta löytyvät totosijat muun muassa Kymenlaakso-ajossa, Villimiehen tammakilpailussa, Glenn Kosmos Memorialissa, IS Juniorissa ja kahdessa kasvattajakruunun finaalissa.

– Siihen aikaan 1970- 90-luvuilla ”huono varsa” saattoi olla vielä arpajaisvoittona, ja sellainen oli myös Lady Face. Sukulaiseni voitti sen, eikä hänellä ollut mahdollisuutta sitä pitää. Varsa muutti sitten meille ja aloimme ajella sillä. Lady Face ei tuntunut miltään supertähdeltä kotona, mutta kun se sai numeron kylkeensä, se muuttui täysin eri hevoseksi. Eipä olisi uskonut millainen ikäluokkatähti siitä tuli, muistelee Risto.

Hevosten hoitopalveluiden lisäksi Lampinen kasvattaa hevosia oman Birchwood-kasvattajanimensä alla sekä Malaris Breeding-nimisen yrityksensä kautta. Malaris Breedingin nimi juontuu sen osakkaista: Mari, Lauri ja Risto. Mari Åman on Lampisen avopuoliso ja lajiin vahvasti panostava Lauri Haltia isännöi legendaarista Haimoon valmennuskeskusta Vihdissä.

– Ostimme Malaris Breedingin nimiin ensimmäiset hevoset, Atupemin täyssiskon Rudy Queenin ja sen maitovarsan High Frequencyn, legendaariselta hevoseläinlääkärivelholta Antero Tupamäeltä syksyllä 2022. Sittemmin kokonaisia tai osaomisteisia tammoja on tullut lisää kolme kappaletta ja kasvatettuja varsoja on yhteensä neljä. Varsat pyritään myymään tavoitteellisiin ravikoteihin joko kokonaisina tai kimppaosuuksina.

– Nytkin kasaamme kimppaa Rudy Queenin upean viimevuotisen varsan Dominuksen ympärille. Se on menossa treeniin Hannu-Pekka Korven laatutalliin. Meidän Domon porukassa on vielä jokunen osuus jäljellä, Lampinen vinkkaa.

Kokonaan omia siitostammoja Lampisella on tällä hetkellä yksi, Idao De Tillardista kantava Blaze Beluga.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 4/2024!