Hevossarjakuvakirja Hevosen mieli on todennäköisesti ensimmäistä laatuaan koko maailmassa.
– Ainakaan emme onnistuneet löytämään ulkomailtakaan yhtään sarjakuvakirjaa minkään eläinlajin käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista. Siksi monet kirjassa käytettävistä tieteenkerrontakeinoista ovat meidän itsemme kehittämiä, kertoo tietokirjailijana tunnettu Helena Telkänranta, joka on yksi kirjan tekijöistä.
Telkänranta johtaa myös tiedeviestintä- ja tutkimusyritys Arador Innovations Oy:tä, jonka kustannusosasto Arador Publishing on uutuuskirjan julkaisija.
Niin nuorille kuin aikuisille suunnattu Hevosen mieli muun muassa kertoo, miten hevonen ajattelee, tuntee ja oppii, kuinka hevosen hyvinvointia ja terveyttä voi parantaa sekä millä tavalla ihmisen ja hevosen suhdetta voi entisestään kohentaa.
– Kirjassa on nimenomaan käytännönläheistä ja ajantasaiseen tutkimukseen perustuvaa tietoa, Telkänranta summaa.
Kirjan päähenkilöinä on kolme hevosta: leppoisa täysveritamma Shadow, sen utelias ja leikkisä orivarsa Spark sekä ongelmahevoseksi kuvailtu Phoenix-niminen quarterhevostamma. Mukana tarinassa ovat Shadow´n ja Sparkin omistaja Jenna sekä Emilia, joka omistaa Phoenixin.
Tietoa ja sarjakuvia
Kirja on jaettu Helena Telkänrannan mukaan kolmeen tasoon: pääsisältö löytyy sarjakuvasivuilta, ja tärkeimmät asiat toistuvat tarinassa muutamaan kertaan.
– Lisätietoa on kunkin luvun lopusta löytyvällä tekstisivulla. Lisäksi on bonussisältö, johon pääsee QR-koodilla, joita on jokaisen luvun lopussa. Kun kyseisen koodin skannaa esimerkiksi älypuhelimella tai käy luvun lopussa löytyvässä www-osoitteessa, pääsee näkemään kyseisestä aiheesta lisää sisältöä, Telkänranta selventää.
Koska kyse on tietokirjan ja sarjakuvateoksen yhdistämisestä, tehdyt ratkaisut ovat vaatineet tarkkaa pohdintaa.
– Kun suunnittelimme kerronnan keinoja, yksi ratkaisuistamme oli, että kirjan hevosten ajatuskuplissa on joskus myös sanoja. Tarkoituksena ei ole väittää, että hevoset ajattelisivat sanallisesti; sitähän ne eivät tee. Se vain oli sujuva tapa ilmaista eräitä hevosten tuntemuksia ja käsityksiä. Kuvina esitetyt kokemukset, kuten esimerkiksi kiintymyksen sydämet ja vaaran tunnetta kuvaavat sapelihammastiikerit, ovat lähempänä hevosten aitoa kokemusta, vaikka niistä puuttuukin paljon todellisuuteen sisältyviä vivahteita.
Ajoittain kirjan henkilöt puhuvat hevosille, mutta Telkänranta muistuttaa, että hevoset eivät ymmärrä kokonaisia lauseita.
– Tämäkin on vain kerronnan keino, jonka tarkoituksena on lisätä luettavuutta.
Kirja ilmestyi viime vuoden joulukuussa. Sen englanninkielistä The Mind of a Horse -versiota on nyt tilattu jo 25 eri maahan.