Suomella on paljon opittavaa hevosmatkailun johtavien maiden USA:n, Ranskan ja Islannin tavoista yhdistää hevoset luonto- ja kulttuurimatkailuun. Islantiin matkaava haluaa usein kokeilla ratsastusta islanninhevosella.

Luonnonvarakeskuksen johtavan tutkijan Markku Saastamoisen mukaan hevosmatkailu on Suomessa vielä varsin kehittymätöntä. Hänen tutkimusaiheitaan ovat hevosten hyvinvointi ja ympäristövaikutukset sekä hevosalan vaikuttavuus.

– Meillä on paljon opittavaa hevosmatkailun johtavien maiden USA:n, Ranskan ja Islannin tavoista yhdistää hevoset luonto- ja kulttuurimatkailuun. Islannissa hevosen selästä voi seurata esimerkiksi lintuja ja tutustua paikallisiin nähtävyyksiin.

Saastamoisen mukaan tulevaisuudessa muun muassa hevosavusteinen toiminta, hevosmatkailu- ja vaellustoiminta lisääntyvät. Hevosten käyttö ihmisten hyvinvoinnin tuojana kasvaa.

Pohjoisessa eniten uskoa

– Hevosiin perustuvaan matkailuun uskotaan nyt ja tulevaisuudessa eniten Pohjois-Suomessa, tietää Saastamoinen.

– Tästä johtunevat siellä muuta Suomea suuremmat investoinnit sekä yrittäjän itsensä että henkilökunnan osaamisen kehittämiseen. Tämä merkitsee myös harrastustoiminnan kasvua suhteessa kilpaurheiluun ja kilpailutoimintaan.

– Ranskassa noin kymmenen vuotta sitten tehdyssä analyysissä ne skenaariot, joissa hevonen kiinnostaa laajaa joukkoa ihmisiä ja sosiaalisia ryhmiä, ja joissa ympäristöarvot otetaan huomioon – menestyvät parhaiten.

Niiden arvellaan johtavan sekä hevosten että alan työpaikkojen määrän kasvuun. Näissä skenaarioissa asiakkaille ja harrastajille tarjotaan räätälöityjä palveluita, jotka perustuvat uusiin innovaatioihin.

– Arvioiden mukaan, huippu-urheiluun, kilpahevosten kasvatukseen ja vedonlyönnin harjoittamiseen perustuva hevostalous tulee vähenemään, summaa Saastamoinen.

Vaellusten kysyntä kasvussa

Suomen Vaellustallien liitto ry:n mukaan vaellusratsastuksen kysyntä kasvaa voimakkaasti.

Erityisesti aikuisratsastajajoukko on löytänyt vaellusratsastuksesta rennon ja mukavan tavan liikkua luonnossa.

Tärkeänä haasteena on panostaa vaellusratsastuksen ja muiden hevosmatkailutuotteiden kehittämiseen niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla.

Yhteistyökumppanien ja -verkostojen merkitys hevosmatkailuyrittäjille on merkittävä, sillä yhteistyökumppanien myötä yrittäjät pystyvät tarjoamaan entistä monipuolisempia tuotteita ja palveluita.

SuoVan tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Suomen Ratsastajainliitto ry (SRL), Matkailun edistämiskeskus (MEK) sekä erilaiset hevosalan projektit.

Vaellusratsastus on hevosmatkailun tärkein ja suurin tuote leirien ja ratsastustuntien ohella. Muita tuotteita ovat erilaiset valjakko- ja rekiajelut muun muassa häissä ja muissa tapahtumissa. Myös erilaiset työhevostuotteet, kuten savotat ja heinäajot ovat kasvavia hevosmatkailun tuotteita.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 4/2024!