Hevosalan vaikuttavuusanalyysi tarkastelee useita eri vaikuttavuustekijöitä. Ala taloudelliset ja työllistävät vaikutukset ovat suuret, mutta hevosala kokonaisuutena ylläpitää luonnon monimuotoisuutta ja edistää hiilensidontaa, tuottaa hyvinvointivaikutuksia ja ehkäisee syrjäytymistä, ja vähentää liikkumattomuudesta johtuvia kustannuksia.
– Hevonen tuottaa hyvinvointia ja iloa jokaiselle, joka hevosen kanssa saa harrastaa ja työskennellä. Nyt tämä positiivinen vaikutus on konkretisoitu myös yhteiskunnallisesti vaikuttaviksi luvuiksi, totetaa toimitusjohtaja Minna Mäenpää Suomen Hippoksesta.
– Lajimme eivät katso ikää ja harrastajakuntamme edustaa laajasti eri ikäluokkia. Yksilön hyvinvoinnin kannalta merkittävässä roolissa on myös esimerkiksi ratsastusterapia, joka tarjoaa kuntoutusta monelle, jatkaa Suomen Ratsastajainliiton toiminnanjohtaja Jukka Koivisto.
Vaikuttavuusanalyysin tilaajia ovat Suomen Hippos, Suomen Ratsastajainliitto sekä MTK. Analyysin toteutti Gaia Consulting viime vuoden lokakuun ja tämän vuoden helmikuun välisenä aikana.
– Toki hevosalan hyvinvointivaikutukset ovat yhteisiä monien muiden liikunta- ja urheilulajien kanssa, mutta meillä on ainutlaatuisena lisänä mukana hevonen ja siitä saatavat positiiviset tekijät, sanoo Koivisto.
Hevosharrastus vähentää syrjäytymisen riskiä ja lisää kokonaisvaltaista hyvinvointia. Erityisesti nuorten osalta syrjäytymistä on kuvattu Suomen suurimmaksi ongelmaksi.
Pelkästään ratsastuksen johdosta nyt laskettu syrjäytymisriskistä poistuneiden nuorten elinikäinen kustannussäästön valtiolle on arvioitu olevan 1,6 miljardia euroa.
Kun mukaan lasketaan raviurheilua tai muuta hevosurheilua harrastavat sekä hevosalan erityispiirteenä sosiaalipedagoginen hevostoiminta sosiaalisen kuntoutuksen ja syrjäytymisen ehkäisemisen muotona, vaikutus kasvaa.
Syrjäytymisen lisäksi hevosharrastus tuottaa arvoa vähentämällä liikkumattomuudesta johtuvia kustannuksia.
Jo pelkästään Suomen Ratsastajainliiton ratsastusta harrastavien määrästä laskettuna lajia yli 2,5 tuntia viikossa harrastavien määrä tuo yhteiskunnalle kustannussäästöjä yli 30,8 miljoonaa euroa vuodessa.
Suuret aluevaikutukset
Suomessa hevosalan työllistävyysvaikutus on tällä hetkellä noin 6 500 henkilötyövuotta, mikä vastaa suuruusluokaltaan lähes Lapin matkailun työllistävyyslukua.
Hevosalan työllisyysvaikutukset ovat Mäenpään mukaan kutakuinkin ennallaan.
– Luvut on laskettu hevosmäärän mukaan. Ala työllistää noin 15 000 henkeä joko suoraan tai välillisesti, Mäenpää toteaa.
Erityisesti hevosen ylläpitoon – mukaan lukien eläinlääkäri, ruoka, kengitys, varusteet – liittyvät kustannukset luovat välillisiä aluetalousvaikutuksia, jotka yhteenlaskettuna tuovat vähintään 274 miljoonan euron talousvaikutukset vuodessa.
– Lisäksi hevosalan tapahtumat voivat tuoda paikkakunnille suuriakin rahasummia. Esimerkiksi Kuninkuusravit toivat noin 10 miljoonaa euroa Forssan seutukunnalle, Mäenpää sanoo.
Helsinki International Horse Show toi noin 10 miljoonaa euroa Helsinkiin. Tapahtuma työllisti yli sata alihankkijaa yli 1,3 miljoonalla eurolla.