Martti Kantola osti kaksiviikkoisen Silvolan Hemmingin heräteostoksena 20 vuotta sitten. Eikä ole kauppoja katunut.

Suomenhevosori Silvolan Hemminki on Martti Kantolan ensimmäinen oma hevonen, heräteostos 20 vuoden takaa.

– Lähdin ruokatunnilla katsomaan työkaverille hevosta. Kaksiviikkoinen Silvolan Hemminki se siellä liiteli emonsa vierellä, ja näin heti, että sillä on hyvät liikkeet. Olin seurannut suomenhevosten sukuja ja sekin oli tällä hyvä, kertoo Kantola, ja jatkaa ilmoittaneensa omistajille ostavansa varsan pyydettyyn hintaan.

– Sanoin itselleni, että jos joskus aion hevosen ostaa, se on ostettava nyt. Varsalla oli jo käynyt muitakin katsojia, joten nopea päätös oli ainoa keino saada hevonen. Kotona en uskaltanut sanoa mitään pariin kuukauteen, nauraa Kantola. Hän oli ratsastanut silloin 20 vuotta.

Ensimmäiset vuotensa varsa asui Somerolla ja Urjalassa, kunnes oma talli valmistui Kantolan silloisen kodin pihapiiriin Karkkilaan. Nykyisen kotitilansa Lopen Kakkomäeltä Kantola osti 2020.

Hemppa on Martin monipuolinen työkaveri, joka on saavuttanut jo lähes kaiken, mitä suomenhevoselta voi vain toivoa. Isäntä kuvailee Hemppaa maailman kilteimmäksi oriiksi.

– Varsa-ajasta saakka olemme yhdessä eläneet. Kumpikin tietää toistensa metkut, eikä kummankaan tarvitse enää känistä. Hemppa on lauhkea ja kiltti kaveri, vaikka tammat aiheuttavatkin oriissa kevätaikaan lievää levottomuutta. Sillä on nöyrä luonne. Ihmiselle se ei ole koskaan luimistellut tai potkinut. Ainoastaan vieraan ruunan kanssa sitä ei voi päästää yhteen.

20-vuotias Silvolan Hemminki on hyvässä kunnossa.

– Hempalla ei ole koskaan ollut vatsa- tai jalkavaivoja. En ole ikinä nähnyt sen ontuvan. Myös sen hampaat ovat kunnossa. Uskon, että hyvin se tässä kolmekymppiseksi elää. Se kuinka pitkään se on jalostuskäytössä, jää nähtäväksi. Voi olla, ettei enää kovin pitkään.

10 pisteen ravi

Silvolan Hemmingin ovat kasvattaneet Jari ja Sanna Silvo Ypäjältä.

– Hemmingin emällä Vekseliinilla on sekä hypätty että ratsastettu koulua. Isä Karl- Hemmingon 1.  palkinnon kantakirjaori, joka kilpaili koulua kansallisella tasolla. Oriilla oli erityisen hyvä rakenne sekä liike ja kilpaili kansallisella tasolla kouluratsastusta Anna Tujulinin kanssa, Martti Kantola kertoo.

– Karl- Hemming menestyi myös nuorten hevosten laatuarvosteluissa niin kuin poikansa Hemminkikin. Molemmat saivat kantakirjauksessa suoraan 1 palkinnon, mikä on todella harvinaista. Vuonna 2014 Karl-Hemming palkittiin L3 II palkinnolla jälkeläisten perusteella.

Hemmingistä ryhdyttiin pienestä pitäen kouluttamaan kouluratsua.

– Hemppa oli selkeästi kouluratsu, vaikka sillä oli lahjoja myös muihin lajeihin. Kouluratsastusharjoittelun ohella tehtiin metsätöitä eli ajettiin tukkeja, käytiin maastossa ja hypättiin esteitä.

– Se hyppäsi hyvin kantakirjauksessa, mutta ei osoittanut erityistä lahjakkuutta.

Kilpailu-urallaan Hemming oli kaksinkertainen suomenhevosten koulumestari. Sillä kilpaili tammelalainen Elina Kuru. Martti Kantola vastasi hevosen valmennuksesta ja ravinnosta.

– Ratsastin ja ajoin sen kanssa neljä kertaa viikossa pitääkseni kuntoa yllä.

Oriin runko on Kantolan mukaan sopusuhtainen ja oikean mallinen ratsuksi. Se on hyväksytty suomenhevosten Ratsu-kantakirjaan I-palkinnolla. Hempalla on ykköspalkinto kaikkiaan kymmenestä näyttelystä ja oriilla on 10 pisteen ravi.

– Raviliike sillä on ollut ihan erityinen. Eräs ravimies katseli sen juoksua ja sanoi, että siinä on hyvä ravihevonen mennyt hukkaan ratsuna.

Ravin hienous ei ole yllätys, onhan Hempan emänisä kuuluisa ravikuningas Vekseli. Hyvää ravia ja rakennetta sekä hyvää, luottavaista luonnettaan se myös periyttää.

Toukokuussa 2004 syntynyt Silvolan Hemminki onkin kysytty isäori. Sillä on 150 jälkeläistä, joista ensimmäiset syntyivät vuonna 2012. Tänä vuonna odotetaan yhdeksää lisää ja kolme on jo syntynyt.

Tällä kaudella Hemmingille on tehty kymmenkunta varausta.

– Omia en tänä vuonna laita kantaviksi, mutta vien Hempan ”kesätöihin” Sammaliston oriasemalle Riihimäelle, kun menen aamulla töihin Vantaalle. Haen sen sitten kotiin työpäivän jälkeen.

Martti Kantola kasvattaa suomenhevosratsuja.

– On Hempan jälkeläisistä muutama mennyt radoillekin, mutta suurta menestystä ei ole kuulunut.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 3/2024!