Luonnonvarakeskuksen tuotantoeläinten hyvinvointi -ryhmän johtavan tutkijan, MMT Markku Saastamoisen mukaan hevosille hankitaan rehuja edelleen liian vähällä tietämyksellä ja väärillä perusteilla. Saastamoinen suosittelee aloittamaan ruokintatuntemuksen parantamisen heinästä.
– Muoviin pakatun säilöheinän koostumus on jokaisessa paalissa erilainen ja herkimmät hevoset reagoivat heinän vaihtuvuuteen. Isoissa talleissa heinä vaihtuu useinkin, kun paaleja avataan tiheästi.
– Laatu koostuu useasta eri asiasta, mutta pääosissa ovat rehun kosteus- ja sokeripitoisuudet. Jos paali syötetään hitaammin, se on kauemmin avonaisena.
– Silloin heinässä tapahtuu mikrobitoimintaa, joka muuttaa rehun laatua huonompaan suuntaan.
Kuivaheinä on parasta
– Hevosille paras heinä esikuivataan pellolla ja lopuksi heinäkuivurissa. Heinäkuivuria harvemmin enää kukaan rakentaa, sillä muoviin kääriminen on helpompi tapa, vaikka se ei ole välttämättä hevoselle parasta rehua, sanoo Saastamoinen.
– Odelma, joka on kakkossadon heinää, on kaikilta osiltaan erilaista rehua. Se on nuorta ja lehtevää. Kemiallinen koostumus on erilainen lehtevässä materiaalissa kuin korrellisessa, ensimmäisen sadon heinässä. Ero on käymisen jatkuminen ja sokerin kuluminen.
Saastamoisen mukaan hevonen tarvitsee myös kuituja suolistoonsa, ja niitä on enemmän ensimmäisen sadon heinässä kuin lehtevässä odelmassa.
Analyysi avuksi
– Vain analyysilla voidaan todeta mitä heinäpaalissa on kemiallisesti tapahtunut. Heinän säilytystapa aiheuttaa muutoksia heinän laatuun. Vain kuivatussa heinässä pysäytetään kaikki solun toiminnot. Silloin kuiva-ainepitoisuus on enää vain 13-14 prosenttia, toteaa Saastamoinen.
– Jos on riittävän lämmintä ja tuulista, eikä heinää tarvitse paljoakaan pöyhiä pellolla, niin heinästä voi tulla hyvää ja ravintorikasta, mutta jos sitä pöyhitään turhaan, lehdet rikkoontuvat ja varisevat maahan, jolloin menetetään arvokkainta kasvin osaa. Pöyhinnän yhteydessä on myös mahdollista, että heinään sekoittuu maata.