Elektrolyytit ovat liuenneita mineraaleja kehon kudoksessa sekä verenkierrossa. Tärkeimmät elektrolyytit ovat natrium, kloridi, kalium, magnesium ja kalsium.
– Elektrolyytit osallistuvat nestetasapainon, verenkierron ja lihasten toimintaan. Ne ovat myös tärkeä tekijä hermoston normaalille toiminnalle, tiivistää Länsi-Uudenmaan Hevosklinikan eläinlääkäri Anna Westerlund elektrolyyttien vaikutusta hevosen elintoimintoihin.
Hän muistuttaa, että myös sydän on lihas, jonka toimintaan tarvitaan elektrolyyttejä. Elektrolyyttejä tarpeen mukaan Terveen hevosen elektrolyyttitarpeeseen vaikuttavat muun muassa ulkolämpötila, hevosen kunto ja rasitustaso.
– Hien kautta hevonen erittää natriumia ja varsinkin kloridia. Hevonen menettää jonkin verran elektrolyyttejä virtsaamisen ja ulostamisen kautta.
– Jos hevonen on kevyessä käytössä, niin pieni annos keittosuolaa eli natriumkloridia (10-12 g suolaa/100 kg) vuorokaudessa riittää sen lisäksi, mitä hevonen heinästä saa. Kovien treenien, kuljetuksen ja kisojen yhteydessä voi antaa monipuolisempaa elektrolyyttivalmistetta, joka edesauttaa myös palautumisessa, sanoo Anna Westerlund.
– On tärkeää, että hevoselle on tarjolla suolakivi, mutta se ei yksin riitä, sillä hevoset eivät osaa itse säännöstellä suolan tarvetta, Westerlund viittaa tutkimuksiin, joissa todettiin, ettei suolakivien syöminen korreloi sen tarpeen mukaan.
– Jotkut hevoset syövät suolakiven heti, kun taas toiset nauttivat siitä pikkuhiljaa. Hevoselle pitäisi aina olla tarjolla raikasta vettä, mutta aina pelkkä vesi ei riitä, vaan hevonen tarvitsee myös elektrolyyttejä.
Westerlund huomauttaa, että paljon hikoilevat hevoset menettävät elektrolyyttejä, joita ei vedessä ole, joten ne voidaan sinne lisätä. Hevonen virtsaa ylimääräisen elektrolyytin pois kehostaan.
– On yksilöllistä kuinka paljon hevonen hikoilee riippuen rasituksesta. Esimerkiksi keskimääräisessä lämpötilassa 500-kiloinen hevonen hikoilee noin 5-7 litraa tunnissa tasaisessa ravi- ja laukka työskentelyssä. Korkeammissa lämpötiloissa ja -kosteudessa jopa 10-12 litraa tunnissa, eläinlääkäri kertoo.
Ennen suoritusta Westerlund suosittelee varmistamaan, että hevonen on tottunut juomaan elektrolyyttiliuoksen ja että sen nestetasapaino on normaali. Hän painottaa vielä, että puhdasta vettä pitää olla aina tarjolla ja tulee myös varmistaa, että hevonen juo.