Yllätys oli suuri, kun Minttu Lipponen yhden varsan sijasta saikin kaksi. Ultraäänessä ei toista varsaa missään vaiheessa näkynyt. Nyt Interstellar ja Ziggy Stardust ovat jo kahden kuukauden ikäisiä, ja suurimmat vaarat on voitettu.

Kun lohjalainen talliyrittäjä Minttu Lipponen kesäkuun alussa istui ala-asteen päättävän tyttärensä kevätjuhlassa, hänellä oli sylissään kännykkä, josta hän jatkuvasti seurasi, mitä kotitallissa Mårbackan tilalla tapahtuu. Tamma Aruba oli viimeisillään tiineenä, ja synnytys saattaisi alkaa minä hetkenä hyvänsä.

Astutuskin oma tarinansa

Jo Aruban tiineeksi tulo oli ollut ihan oma lukunsa. Minttu oli aikaisemmin keväällä yrittänyt astuttaa useampaakin tammaa, tuloksetta.

– Halusin ehdottomasti varsan, ja asian hoidetuksi mielellään pian, koska kesä oli jo pitkällä. Kysyin Facebook-ryhmästä, olisiko kellään tammaa, joka olisi heti valmis. Sain viestin, että lämminverinen hannoverilainen ratsuhevonen, Königin von Aruba olisi heti valmiina. Siis todellakin heti, eli samana päivänä! Tehtiin diili.

– No sille päivälle ei tietenkään enää ehtinyt tilata siementä. Tutulta tallilta Hauholta sitten sain, samasta kiinnostavasta orista, westfalenilaisesta lämminverisestä ratsuhevosesta, Instertanz V 214:stä, jolla olin jo aiemmin yrittänyt siemennystä. Mutta tamma oli Lopella.

Olin jo tilaamassa taksia kuljetukseen, mutta sitten Hauhon tallin eräät asiakkaat ystävällisesti toivat siemenen jonnekin moottoritien varteen, jossa tamman omistaja sen sai, ja illalla meni eläinlääkäri hoitamaan astutuksen.

– Ei ehditty edes ultrata, mutta ilmeni, että Aruba oli juuri ovuloimassa. Se tuli heti kantavaksi.

Aruba muutti sitten Mårbackan tilalle.

– Missään ultrassa ei koskaan näkynyt kahta varsaa. Aruba oli tiineenä iso. Hyvä että se loppuvaiheessa mahtui karsinan ovesta – mutta kun se on kookas tamma muutenkin, ajattelin vain, että tulee iso varsa.

Näitähän on kaksi!

Minttu palasi lasten kevätjuhlista kotiin. Juhlan ajaksi sisälle laitettu Aruba oli ihan rauhallinen, ja Minttu vei sen ulos. Mutta pian Aruba jo hirnui, että nyt olisikin hyvä päästä tarhasta sisätiloihin.

– Vein nopeasti puhtaita olkia karsinaan, ja puoliso haki Aruban sisälle, Minttu kertoo.

Lapsivedet tulivat jo käytävälle, ja heti Aruban päästyä karsinaan se kävi makuulle, ja alkoi pian ponnistaa.

Tässähän ei ole mitään kummallista – Mintulla on pitkä kokemus hevosalalla, ja synnytyksiä hän on nähnyt ja avustanut ennenkin. Aruballa oli takana hyvin sujunut synnytys edellisenä vuonna.

Mutta se, mitä tilanteesta seurasi, ei enää ollutkaan tavanomaista.

– Seurasin tilannetta siinä ulkopuolella ja katsoin, että kaikki menee hyvin. Näin, että varsaa alkaa tulla ulos... Katsoin, että onpa se pieni. Aruba on kookas tamma, ja tiineytensä loppupuolella se oli ollut todella iso.

Kun varsa alkoi olla ulkona, Minttu näki kummastuksekseen, että vielä oli jalkoja tulossa...

– Katsoin ensin, että mitä ihmettä, onko sillä kuitenkin vielä takajalat sisällä, ja menin karsinaan siltä varalta, että apua tarvittaisiin. Sitten näin, että varsa on kyllä kokonaan ulkona, ja nämä ovat kyllä toisen varsan jalat.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 4/2024!