Kun eläintenkouluttajan ammattitutkinnon suorittanut kouluttaja kutsutaan tallille, on hevosen omistajalla yleensä ongelma, johon hän toivoo apua. Usein hevosta on yritettykin kouluttaa eri tavoin.
Vihtiläinen hevosalan yrittäjä ja eläintenkouluttaja (AT) Hanni Nyqvist kertoo, kuinka hän toimii, kun asiakas pyytää kouluttajan apua. Nyqvist on suorittanut eläintenkouluttajan ammattitutkinnon erikoistuen hevosten kouluttamiseen.
Nyqvist kuvailee käyttävänsä kouluttamisessa pääasiassa positiivista vahvistamista, jossa hevonen saa palkkion onnistuessaan. Kivun tuottaminen eläimelle tai eläimen pelottelu eivät kuulu koulutetun eläintenkouluttajan työkaluihin.
– Ennen kuin päästään kouluttamaan hevoselle uutta, täytyy selvittää mikä saa aikaan hevoselle käytöksen, jonka omistaja kokee ongelmaksi, Nyqvist tiivistää.
– Täytyy muistaa, ettei hevonen koe käytöstään ongelmalliseksi. Se vain yleensä reagoi ärsykkeisiin kuin hevonen.
Nyqvist kertoo aloittavansa aina hevosen omistajan haastatteluilla, sekä seuraamalla hevosen käyttäytymistä. Joskus jo alkuhaastattelussa esiin voi nousta asioita, jotka saattavat selittää hevosen käytöksen.
– Jokaisella eläimellä on oma lajityypillinen käytöksensä. Hevosellakin on käyttäytymistarpeita, joita sen täytyy päästä toteuttamaan tarpeeksi usein. Jos tämä ei toteudu, voi se johtaa ihmisen kannalta ongelmallisiin tilanteisiin. Luonnossa esimerkiksi hevonen kävelee suuren osan vuorokaudesta etsien ruokaa. Tämä on nykyhevoselle Suomessa mahdollista pääasiassa kesälaidunaikaan, Nyqvist toteaa.
– Helposti inhimillistämme hevosia ja kuvittelemme niiden päähän ajatuksia, joita itse ajattelemme. Iso saalis- ja pakoeläin kuitenkin ajattelee maailmaa eri tavalla kuin me ihmiset, hän lisää.
Elinolot kuntoon
Joissakin tapauksissa pelkällä hevosen elinolosuhteiden muokkaamisella päästään tilanteeseen, jossa ongelma katoaa.
– Hevoset ovat laumaeläimiä, ne tarvitsevat muita hevosia ympärilleen tuomaan turvaa. Kuulee monesti puhuttavan hevosista jotka haluavat olla yksin ja ovat muille hevosille aggressiivisia. Emme voi olettaa hevosten tulevan toimeen ja ystävystyvän kaikkien hevosten kanssa. Me ihmiset luomme hevosille laumoja, luonnossa ne muodostavat laumat itsenäisesti.
Toimiva lauma tarvitsee myös tarpeeksi tilaa ja muita hevoselle tärkeitä resursseja, jotta lauman rauha säilyy, Nyqvist sanoo.
Hän ymmärtää ettei jokaiselle tallille ole mahdollista järjestää isoja laumoja, mutta jo yksikin hevosystävä, jonka kanssa pystyy leikkimään tai rapsuttelemaan, tuottaa hevoselle hyvinvointia. Kolme hevosta on jo pieni lauma.